MonkaForYou

Rólam

Mi rejlik a Monka név mögött?

Misik Mónika vagyok, nemzetiségi óvodapedagógusként dolgozok Békéscsabán. A szakmámban már több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezem. A gyermekek szeretetteljes nevelése mellett fontosnak tartom a hagyományok átörökítését, továbbadását. Morus Tamás, a XVI. század államférfijától idézem a következő tanítását: 

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”

Bár több száz éve írta le ezt a gondolatot, igaznak érzem még napjainkban is. Manapság egyre fontosabbak lesznek azok a hagyományaink, amelyekhez kötődünk és amelyek közösséget formálnak belőlünk.

A népművészettel való kapcsolat

Julia Merkel photography

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület aktív tagjaként foglalkozom a népművészettel, hagyományőrzéssel, átörökítéssel, játszóház vezetéssel. Szabadidőmet próbálom új dolgok, ötletek megvalósításával tölteni. Hobbi szinten varrok, festek, nemezelek, gyöngyöt fűzök, de mind emellett a hímzés a legnagyobb szenvedélyem. Kilenc éves koromban kezdtem el hímezni és 5 éve foglalkozom vele komolyabban. Oktatói végzettséget is szereztem belőle 2016-ban. Főként pályázatokra készítettem terítőt, párnát, asztali futót és divatos ruhákra egyéni megrendeléseket vállaltam. Jelenleg divattervezőkkel közösen próbáljuk a magyar hímzéskultúrát új formába ölteni, a modern, vagy hagyományos ornamentikát alkalmazni. Folyamatosan építem, formálom saját márkám – Monka For You – a célközönség számára.

Szűcshímzés bőrre

Kihasználom a különféle továbbképzéseket, konferenciákat ezzel is elmélyítem, fejlesztem saját ismereteim, tudásom. Lehetőségem nyílt egy Hagyományok Háza által meghirdetett pályázat keretén belül bőrdíszművesekkel is együtt dolgozni, ezáltal a szűcshímzésben nagy tapasztalatra tettem szert, nem csak textilen, hanem bőrön is. Az utóbbi egy évben főként a békés megyei szűcshímzés kutatásával és hímzésével foglalkoztam. 

 

Oktatás

Fontosnak tartom, hogy az emberek megismerkedjenek népi örökségünkkel, ezért rendszeresen vezetek játszóházat, tartok kézműves foglalkozásokat, veszek részt népművészeti táborok vezetésében. Ilyen eseményeken az emberek megismerkedhetnek  a természetes anyagok felhasználásával és kedvet kapnak elsajátítani elfeledett hagyományainkat, mindezt úgy, hogy a mai igényeknek megfeleljenek. 

Hímzőműhely

Óvodapedagógusi munkám során néhány éve e korosztály gyermekeit készítettem fel az Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. A mindennapokban nem csak hímzéssel, hanem varrással is foglalkozok, a gyerekeknek jelmezeket, kesztyű-, fakanál-, és ujjbábokat készítek. Filc anyagból varrtam már ételeket, fejlesztő játékokat, dekorációt. Festettem különféle díszleteket színházi előadásra, emellett gyöngyből fűztem különböző ékszereket.  

Kiknek szól?

A márka arra vállalkozik, hogy bemutassa a hímzés mennyire divatos lehet, ha más szakmákkal együttműködünk. Mint a márka alapítója úgy gondolom, hogy a hímzés egy olyan régi hagyomány, amit meg kell újítani, újra kell gondolni, ahhoz, hogy élővé lehessen tenni. Olyan művészeknek, hagyományőrzőknek, innovatív beállítottságú embereknek szól az oldal, akik ezzel a gondolattal azonosulni tudnak, vagy csak egyszerűen szeretnék kipróbálni, megismerni a különböző hímzések ornamentikáját, öltéseit, és bepillantani olyan kézműves munkájába, akik a hímzést új szemlélettel használják.

Kövess a Facebookon is!